Nové možnosti predikce karcinogeneze Barrettova jícnu - Ehrmann, Jiří (Iga MZ ČR, 2012)
Barrettův jícen s možností přechodu v dysplazii a následně v adenokarcinom je jasnou prekancerozou. Dispenzarizace pacientů s Barrettovým jícnem je šancí k odhalení high - grade dysplazie a časné formy adenokarcinomu, což může prognózu těchto pacientů zlepšit. Využitím nových endoskopických metod NBI ( narrow band imaging ) a AFI ( autofluorescence imaging ) zpřesníme diagnostiku Barrettova jícnu a zpřesníme i odběr biopsií k histologickému vyšetření. Z hlediska experimentálního je Barrettův jícen ideálním modelem pro studium karcinogeneze ? pomocí imunohistochemických a molekulárně biologických metod (analýza změn exprese proteinů podílejících se na odpovědi na DNA poškození; sledování aktivity telomerázy; změny expresního profilu miRNA) můžeme v biopsiích z Barrettova jícnu odhalit již u pacientů s obrazem bez dysplazie nebo s obrazem low-grade dysplazie případy s vysokým rizikem maligního zvratu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Spectrometry, Fluorescence; Biopsy; Molecular Diagnostic Techniques; prekancerózy; telomerasa; gastrointestinální endoskopie; diagnostické techniky molekulární; MicroRNAs; nádorové procesy; biologie; fluorescenční spektrometrie; Telomerase; nádory jícnu; Barrettův syndrom; gastroenterologie; biopsie; Esophageal Neoplasms; Histocytochemistry; onkologie; Precancerous Conditions; Neoplastic Processes; Barrett Esophagus; poškození DNA; DNA Damage; mikro RNA; histocytochemie; Endoscopy, Gastrointestinal; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody