Úloha prolaktinu v imunitní reakci při bakteriální infekci - Černá, Marie (Iga MZ ČR, 2012)
Interakce mezi neuroendokrinním a imunitním systémem jsou zprostředkována cytokiny, hormony a neurotransmitery cestou endokrinní, parakrinní i autokrinní signalizace. Jedná se o dvousměrná působení se stimulačními a supresivními efekty. Současné dokladypodporují hypotézu, že periferní stimulace stresového hormonu kortisolu je zprostředkována aktivací Toll-like receptorů (TLR). Rodina TLR je kritická u časné imunitní odpovědi na bakteriální infekci. Vedle hlavního stresového hormonu kortisolu, jiný stresový hormon prolaktin ruší imunosupresi kortisolem, a je zapojen do udržování specifických imunitních funkcí. Prolaktin není produkován pouze hypofýzou, ale také periferním imunitním systémem. Cílem studie je rozšířit naše vědomosti o aktivaci exprese periferního prolaktinu a přispět tak k objasnění jeho role na periférii.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biochemie; Stress, Physiological; zánět; Cytokines; Toll-Like Receptor 2; hydrokortison; Bacterial Infections; sepse; prolaktin; cytokiny; Sepsis; Hydrocortisone; infekční lékařství; monocyty; fyziologický stres; Inflammation; Monocytes; toll-like receptor 2; hematologické nádory; Hematologic Neoplasms; Immunosuppression Therapy; exprese genu; Prolactin; imunosupresivní léčba; Gene Expression; bakteriální infekce