Přínos trojrozměrné transesofageální echokardiografie v reálném čase (real-time 3D TEE) pro morfologické a funkční hodnocení mitrálních regurgitačních vad - Kovalová, Sylva; Nečas, Josef; Němec, Petr; Bedáňová, Helena; Ondrášek, Jiří; Pokorný, Petr (Iga MZ ČR, 2012)
Mitrální regurgitační vady představují významný podíl kardiovaskulární diagnostiky a kardiochirurgické léčby. Jak diagnostika, tak léčba těchto vad prodělávají v posledních letech akcelerovaný vývoj. Všeobecný trend zobrazovacích metod, podávat trojrozměrné (3D) informace, se nyní začíná uplatňovat i v echokardiografii a to 3D zobrazením v reálném čase (RT 3D ECHO). V roce 2007 byla vyvinuta i transesofageální sonda s matrixovou technologií, umožňující jak 2D vyšetření ve všech modalitách, tak RT 3D zobrazení a ultrakrátké rekonstrukce. Dosud používané morfologické a funkční vyšetření mitrálního aparátu u regurgitačních vad je doplňováno o nové parametry. Některé z nich lze stanovit jen 3D technologií a použitím příslušného programu. CKTCH Brno se 3D transtorakální echokardiografií zabývá poslední 3 roky a zahájilo i vyšetřování RT 3D TEE. V grantové studii chceme uvést RT 3D TEE do běžné klinické praxe, ověřit její přínos pro diagnostiku i chirurgickou strategii u mitrálních regurgitačních vad.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: peroperační monitorování; Echocardiography, Three-Dimensional; Echocardiography, Transesophageal; echokardiografie trojrozměrná; echokardiografie transezofageální; anuloplastika mitrální chlopně; Mitral Valve Annuloplasty; Monitoring, Intraoperative; Mitral Valve Insufficiency; mitrální insuficience; kardiologie