Využití neurocytoskeletálních proteinů a protilátek proti nim v diagnostice Alzheimerovy nemoci - Bartoš, Aleš; Fialová, Lenka; Křivohlávková, Jolana (Iga MZ ČR, 2012)
V mozkomíšním moku a séru pacientů s AN a bez ní budou ELISA metodami stanoveny hladiny neurocytoskeletálních proteinů (protein tau, fosfotau, lehká a těžká podjednotka neurofilamentového tripletu) a současně protilátky proti nim. Hladina samotných proteinů, protilátek proti nim a především jejich vzájemná interakce mohou přispět k popisu odlišností mezi patologickým a fyziologickým stárnutím mozku. Výsledkem řešení projektu by mohlo být zkvalitnění klinické diagnostiky AN a zjištění nových poznatků u AN z hlediska humorální imunity.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: amyloidní beta-protein; Cerebrospinal Fluid; Alzheimer Disease; Oxidative Phosphorylation; Amyloid beta-Peptides; Neurofilament Proteins; tau Proteins; Biomarkers; Alzheimerova nemoc; Cytoskeleton; proteiny tau; biologické markery; mozkomíšní mok; neurofilamentové proteiny; oxidativní fosforylace; neurologie; cytoskelet