Kritické stavy v porodnictví - Pařízek, Antonín (Galén, 2012)
Těhotenství a porod jsou procesy, u kterých se mohou u matky a/nebo dítěte rozvinout někdy pozvolně a nenápadně, jindy zcela nečekaně, stavy ohrožující zdraví či dokonce život. Publikace nabízí přehled současných poznatků o perinatologické a intenzivní péči o matku a dítě v době těhotenství, porodu a šestinedělí a návrh léčebných postupů u těhotenských rizik a patologií. Učebnice, určená pro porodníky, anesteziology, neonatology, dětské lékaře, porodní asistentky a studenty medicíny, obsahuje celkem 76 kapitol, které jsou systematicky upořádány do následujících okruhů: resuscitace těhotné, rodičky i dítěte, traumatologická problematika v těhotenství, rizika a patologie porodnického původu, rizika a patologie neporodnického původu. Čtenář v učebnici nalezne všechny potřebné informace o aktuálním stavu vědomostí týkajících se rizikového či patologického těhotenství. Jsou uvedena i okrajová témata, která se běžně v tak zhuštěné podobě v odborné literatuře nevyskytují – tím je kniha svým způsobem unikátní.
Keywords: péče o pacienty v kritickém stavu; urgentní lékařství; Resuscitation; Critical Care; komplikace porodu; Obstetric Labor Complications; Obstetrics; Wounds and Injuries; rány a poranění; resuscitace; gynekologie a porodnictví; porodnictví