The effects of colicins - Šmarda, Jan (Univerzita J.E. Purkyně, 1979)
Práce zkoumá otázku interakce mezi kolicinem a jeho receptorem v širokých souvislostech. Shrnuje výsledky týkající se vazby kolicinů na receptory a rozvoje účinku kolicinů po jejich vazbě na receptor. Experimentálně dokazuje,že klíčovým bodem účinku kolicinů na bakteriální buňku je jejich interakce s plastickou membránou a že na koliciny mohou být citlivé i eukaryontní buňky, jejichž přirozený povrch právě plasmatická membrána tvoří, tedy buňkyživočišné
Opuscula microbiologica
Keywords: mikrobiologie, lékařská mikrobiologie; koliciny; Colicins