Clinical and experimental coloured lymphography in abdominal surgery - Vojtíšek, Vladimír (Univerzita Karlova, 1972)
Publikace se týká některých problémů lymfologie, zvláště jejího použití v lékařství abdominálním. Zabývá se klinickými a experimentálními metodami barevné lymfografie a probírá vaskulární a lymfatické pokusy v oblasty mozku,srdce, plic, cév, hrudi, jater, ledvin, endokrinních orgánů a intestinálních lymfatických míst. Pojednává o cystických mízních uzlinách žlučníku v souvislosti s narušením tkáně v důsledku recidivující cholecystitidy. Probírábarevnou lymfografii žlučníku, pankreasu a žaludku a věnuje pozornost lymfatickému malignímu růstu. Autor podává kritický pohled na literaturu o lymfatickém systému
Acta Universitatis Carolinae. Medica. Monographia ; 49/1972
Keywords: chirurgie; břicho; Digestive System Surgical Procedures; lymfografie; Abdomen; Digestive System; trávicí systém; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; gastroenterologie; Lymphography; chirurgie trávicího traktu