Speciální problémy u chronického srdečního selhání - Málek, Filip (Mladá fronta, 2013)
Cílem autorů je poskytnout stručný přehled nejčastějších komorbidit provázejících především chronické srdeční selhání, poukázat na možnosti včasné diagnostiky těchto onemocnění a objasnit speciální přístupy, jež vyžaduje jejich léčba. Mezi nejčastější komorbidity srdečního selhání patří renální insuficience, poškození jaterních funkcí, anemie, poruchy plicních funkcí, kardiální kachexie, hypotyreóza, deprese, poruchy dýchání vázané na spánek, arteriální a žilní trombóza a další onemocnění. Speciální přístup vyžaduje rovněž léčba dyslipidemií a terapie diabetu. Vzhledem k tomu, že šíře a problematika těchto stavů přesahuje hranice oboru kardiologie a zdůrazňuje nutnost základních znalostí nejen dalších oborů vnitřního lékařství, ale též např. neurologie a psychiatrie, je kniha určena jak specialistům, tak i lékařům dalších oborů.
Aeskulap
Keywords: nemoci ledvin; nemoci jater; nemoci štítné žlázy; hypertenze; Lung Diseases; Anemia; Dyslipidemias; Heart Failure; diabetes mellitus; komorbidita; srdeční selhání; kachexie; Comorbidity; Kidney Diseases; Cachexia; tromboembolie; Liver Diseases; Hypertension; Thyroid Diseases; kardiologie; dyslipidemie; chronická nemoc; Diabetes Mellitus; deprese; Thromboembolism; anemie; Depression; plicní nemoci; Chronic Disease