Biogenesis of cell organelles : papers presented at the symposium at the occasion of 15th Morphological Congress with international participation held in Brno, September 25-29, 1972 - Dvořák, Milan (Univerzita J.E. Purkyně, 1974)
Organely ve funkci drobných nitrobuněčných ústrojí, případně mikroústrojí jsou studovány v řadě příspěvků. Práce se nejprve zabývají biogenezí mitochondru, jeho novými formacemi a biochemickými mutacemi. V druhé části sledujíorganely cytoplasmatické a tématem třetí je endosperické retikulum. V další části pojednávají o biogenezi ribonukleoproteinových struktur, o jejich ultrastrukturní morfologii a o nukleárních organelách a v závěrečné části oproblematice ciliogeneze. Příspěvky se opírají o nejnovější metody výzkumu, např. o elektronovou mikroskopii
Opuscula biologica
Keywords: cilie; biologie; Ribonucleoproteins; mitochondrie; ribonukleoproteiny; Peroxisomes; Lysosomes; Organelle Biogenesis; organely; endoplazmatické retikulum; Organelles; Endoplasmic Reticulum; biogeneze organel; Cilia; Mitochondria; lyzozomy; peroxizomy