Cytologie pankreatu : manuál EUS-FNA on site - Dvořáčková, Jana (Maxdorf, 2013)
Tenkojehlová aspirační cytologie (FNA) patří k miniinvazivním metodám v diagnostice solidních i cystických lézí pankreatu. Je-li umocněna kvalitní mezioborovou spoluprací, jsou výsledky přínosem jak pro klinického lékaře, tak pro pacienta. Proto byla zavedena technika, kdy u odběrů EUS-FNA asistuje i cytopatolog. Tato monografie čerpá z výsledků vyšetření téměř 650 pacientů, která už od roku 2007 lékaři provádějí ve Vítkovické nemocnici. Je rozdělena do kapitol pojednávajících o historii FNA, o typech onemocnění pankreatu, stručně je předložena anatomie, histologie a cytologie, čtenář je seznámen s vyšetřovacími klinickými a cytologickými metodami. Odborná část je rozčleněna do tří základních skupin: zánětlivá onemocnění pankreatu, cystické léze pankreatu a zhoubné a nezhoubné nádory. V jednotlivých kapitolách je pak uvedena stručná charakteristika léze, její histologický obraz a cytologický nález. Text je doplněn přehledovými tabulkami, cytologické nálezy jsou provázeny bohatou fotodokumentací s výstižným popisem. Publikace není vyčerpávající monografií postihující problematiku tenkojehlové aspirační cytologie pankreatu v celé šíři, tak jak to bývá u cytologických atlasů, ale chce být společníkem, který se vejde do kapsy pláště a bude umět podat přehledný a ucelený obraz informací pro rychlou orientaci v situacích on site cytologie při EUS-FNA.
Jessenius
Keywords: Biopsy, Fine-Needle; nemoci slinivky břišní; senzitivita a specificita; Pancreatic Neoplasms; gastroenterologie; cytologie, klinická cytologie; nádory slinivky břišní; Pancreatic Diseases; Pancreas; Cytodiagnosis; cytodiagnostika; pankreas; Predictive Value of Tests; Sensitivity and Specificity; prediktivní hodnota testů; tenkojehlová biopsie