Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu - Trachtová, Eva; Trejtnarová, Gabriela; Mastiliaková, Dagmar (Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2013)
Studijní text pojednává o opomíjené problematice potřeb nemocného člověka, tedy o výchozím momentu ošetřovatelské péče. Potřeby nemocného jsou zpracovány z pohledu ošetřovatelského procesu a jeho jednotlivých fází. Jednotlivé kapitoly tak například seznamují s ošetřovatelským procesem týkajícím se péče o pohybovou aktivitu nemocného, péče o hygienu nemocného a oblékání, péče o spánek a odpočinek, péče o výživu nemocného, péče o vyprazdňování nemocného, péče o dýchání či se věnují hodnocení úrovně sebepéče a soběstačnosti nemocného nebo jistotě a bezpečí v ošetřovatelském procesu.
Keywords: ošetřovatelský proces; ošetřovatelská péče; denní péče o pacienty; Nursing Diagnosis; Nursing Care; Self Care; Nursing Process; Ethics, Nursing; ošetřovatelská diagnóza; Day Care, Medical; Nurse-Patient Relations; péče o sebe; vztahy mezi ošetřovatelkou a pacientem; ošetřovatelství; ošetřovatelská etika