Sexualita osob s postižením a znevýhodněním - Venglářová, Martina; Eisner, Petr (Portál, 2013)
Kniha nabízí informace k problematice sexuality vybraných skupin klientů sociálních a zdravotních služeb. Popisuje základní principy lidské sexuality, specifika vývoje a především omezenou možnost sexuálních kontaktů u lidí s mentálním postižením či duševním onemocněním. Samotné postižení či onemocnění dává vzniknout řadě problémových situací, jako je nepřiměřené sexuální chování, ohrožení sexuálním násilím či snížená schopnost ovládat své potřeby. Dlouhodobý pobyt v zařízeních komplikuje možnost přirozeného sexuálního chování. Pojednána je i problematika jinak znevýhodněných osob – zejména seniorů v ústavní péči. Autoři nabízejí pohled na specifika problému a v rámci kazuistik ukazují vhodné postupy při řešení často se opakujících situací. Zahrnuty jsou i ukázky postupu sexuální výchovy.
Keywords: sexuální výchova; zdravotně postižení; Persons with Psychiatric Disorders; Paraphilic Disorders; Sexuality; Sexual Dysfunctions, Psychological; sexualita; Sexual Dysfunction, Physiological; duševně nemocní; sexuální dysfunkce psychické; Sex Education; parafilie; osoby s mentálním postižením; sexuologie; Persons with Intellectual Disabilities; zdravotní výchova; Aged; senioři; sexuální dysfunkce fyziologická