Když víno léčí - Šamánek, Milan; Urbanová, Zuzana (Galén, 2013)
Dva naši přední kardiologové, prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., FESC, a doc. MUDr. Zuzana Urbanová, CSc., se věnují prevenci aterosklerózy a ischemické choroby srdeční u dětí po mnoho let. Patří k zastáncům mnoha studiemi ověřené teorie o „prospěšnosti vína v malém množství pro naše zdraví“, iniciovali první výzkum o účinku vína na prevenci předčasné aterosklerózy v České republice a jsou propagátory střídmého pití vína jako prevence tohoto onemocnění. Jedna z jejich knih získala v celosvětové soutěži pořádané International Organisation of Vine and Wine cenu za nejlepší publikaci o víně a zdraví. Nejnovější kniha profesora Šamánka a docentky Urbanové obsahuje nejen souhrn soudobých medicínských poznatků, ale i řadu zajímavých informací, které dávají odpovědi na nejčastější dotazy zájemců o tuto problematiku. Je zasvěceným průvodcem světovou i domácí historií vína a vinařství, obohaceným bohatou obrazovou dokumentací z archivu autorů.
Keywords: Ethanol; Alcohol Drinking; kardiovaskulární nemoci; Wine; alternativní lékařství; Cardiovascular Diseases; víno; ethanol; pití alkoholu