Tělesné postižení jako fenomén i životní realita : diskurzivní pohledy na tělo, tělesnost, pohyb, člověka a tělesné postižení - Novosad, Libor (Portál, 2011)
Text si všímá odvěkého duelu i symbiózy těla a duše. Opírá se přitom o filozofii. Charakterizuje frekventované typy tělesného postižení se zřetelem k jejich projevům i dopadům na kvalitu života a na realitu soužití s tímto znevýhodněním. Popisuje z pohledu dobré i špatné praxe přístupy a postoje k lidem s tělesným postižením a v této souvislosti rozebírá předsudky, stigmatizaci a sociální exkluzi.
Keywords: Communication; filozofie; komunikace; Persons with Disabilities; Education, Special; Case Management; koordinovaný terapeutický postup; antropologie; postižení; sociologie; zdravotně postižení; Philosophy; speciální vzdělávání; Anthropology