Diabetes mellitus a mozek - Perušičová, Jindra; Höschl, Cyril (Maxdorf, 2013)
Diabetes mellitus 2. typu je metabolickou nemocí, která postihuje mnoho systémů lidského těla, cerebrálně-nervový systém nevyjímaje. Dnes již existuje velké množství experimentálních i klinických studií a sledování, které každým dnem dokazují a potvrzují spletité vzájemné vztahy mezi symptomy celého metabolického syndromu včetně diabetes mellitus 2. typu s činností mozku. Knížku o diabetu a mozku uvítají všichni, kdo se specializují na léčbu metabolických poruch na straně jedné a duševních poruch na straně druhé, ale také ti, kteří se věnují výzkumu, nevyhýbají se komplexnímu pohledu na etiopatogenezi závažných chorob, a samozřejmě i ti, kdo se zamýšlejí jak nad netradičním využitím dosavadních léčebných postupů, tak nad vývojem terapeutických postupů zcela nových, využívajících nejnovější poznatky o metabolismu mozku a jeho vztahu k závažným duševním a metabolickým poruchám.
Jessenius
Současná diabetologie ; 5
Keywords: schizofrenie; Brain Ischemia; Hypoglycemia; Bipolar Disorder; diabetes mellitus; Diabetes Mellitus; mozek - chemie; Parkinson Disease; hypoglykemie; bipolární porucha; Parkinsonova nemoc; Brain Chemistry; diabetologie; Schizophrenia; neurologie; ischemie mozku