Užívání drog ve skupinách s obtížným přístupem k drogovým službám : situace v ČR : analýza informačních zdrojů - Nepustil, Pavel (Úřad vlády České republiky, 2012)
Publikace pojednává o užívání drog ve specifických skupinách uživatelů drog (Romové, etnické minority, migranti, senioři, ženy, zdravotně postižení, LGBT - lesbické ženy, gayové, bisexuálové a transgenders). Popisuje jednotlivé skupiny, jejich charakteristiky a specifika v přístupu k užívání návykových látek a specifika služeb jim poskytovaných. Specifika týkající se těchto skupin osob bývají ze strany poskytovatelů služeb, výzkumníků, politiků či široké veřejnosti opomíjena. Nerespektování specifických charakteristik a potřeb těchto skupin pak vede k tomu, že jejich členové využívají sítě existujících služeb pro uživatele drog ve velmi malé míře a jsou na okraji zájmu výzkumníků a politiků. Zdravotní a sociální problémy těchto skupin mohou tudíž zůstávat dlouhodobě neřešeny. Přitom se jedná o jedince, kteří jsou často vysoce zranitelní a zasluhují minimálně stejnou, ne-li vyšší pozornost jako běžná klientela, jejích charakteristiky a potřeby jsou známé. V některých skrytých skupinách mohou také chybět informace o rizicích užívání
Monografie ; no. 20
Keywords: skupiny lidí; Česká republika; uživatelé drog; adiktologie; Czech Republic; Substance Abuse Treatment Centers; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Substance-Related Disorders; Persons; Drug Users; centra pro terapii drogových závislostí