Náhlé příhody v dětské onkologii - Bajčiová, Viera (Mladá fronta, 2013)
Kniha autorského kolektivu mezinárodně uznávané odbornice v oblasti dětské onkologie je ojedinělým počinem v našem písemnictví. Poskytuje ucelený přehled všech akutních situací, které se mohou vyskytnout u onkologicky nemocných dětí a mladých lidí a jejichž příčinou může být nejen růst samotného maligního onemocnění – mohou vzniknout i jako akutní komplikace aplikované protinádorové léčby. Jednotlivé kapitoly jsou seřazeny dle systémů a detailně popisují náhlé příhody neurologické, metabolické, hematologické, plicní, kardiální, abdominální, nefrologické a infekční, a to od jejich patogeneze přes klinický obraz až po doporučení týkající se léčby, včetně dávkovaní jednotlivých léků. Závěrečné kapitoly jsou věnované postižení kůže a jejich léčbě a paravazaci cytostatik. Text je vhodně a názorně doplněn grafy, tabulkami, schématy a obrázky. Publikace je určena nejen dětským onkologům, ale i onkologům starajícím se o dospělé pacienty při léčbě tzv. juvenilních typů nádorů (jež vyžadují agresivní a intenzivní onkologickou terapii), dále lékařům na jednotkách intenzivní péče, kde se onkologicky nemocné dítě může ocitnout, a rovněž může pomoci pediatrům i ostatním lékařům v rychlé orientaci a zvládnutí akutních stavů.
Aeskulap
Keywords: Emergencies; onkologie; náhlé příhody; Emergency Treatment; terapie náhlých příhod; dítě; pediatrie; Child; lékařská onkologie; Medical Oncology; urgentní lékařství