Psychiatrie v primární péči - Praško, Ján; Látalová, Klára (Mladá fronta, 2013)
Významný nárůst psychických poruch v posledních desetiletích vedl ke zvýšení důležitosti praktických lékařů při záchytu těchto poruch i při jejich léčbě. Řada pacientů se obává navštívit psychiatra a ze strachu z nálepkování k němu odmítá jít. Je to pak především praktický lékař, kdo poruchu diagnostikuje a v mnohých případech také léčí. Patří k celosvětovému trendu, že mírné a jednodušší psychické poruchy začíná léčit praktický lékař. Potřebuje se v psychických poruchách rychle orientovat a umět se rozhodovat, kterého pacienta je schopen léčit sám a kterého má odeslat k psychiatrovi. Musí také vědět, jak nejlépe reagovat na pacientovy potřeby či pocity ohrožení, jak jej uklidnit, přiměřeně reagovat na zlost či agresi. Navíc některé psychické nemoci se projevují tělesnými příznaky, které na první pohled vypadají jako somatická onemocnění. Publikace je vytvořena tak, aby pokrývala potřeby všeobecných lékařů, kteří mají v diagnostice a léčbě psychických poruch nezastupitelnou roli. Je ale určena i psychologům, studentům lékařských fakult a postgraduálním studentům.
Edice postgraduální medicíny
Keywords: Primary Health Care; primární zdravotní péče; psychiatrie; Psychiatry