Biofysikální chemie - Kodíček, Milan; Karpenko, Vladimír (Academia, 2013)
Biofysikální chemie je interdisciplinární obor zabývající se aplikací fysikálně-chemických přístupů při řešení biologických problémů. Probíraná látka je v knize rozdělena do tří oblastí. První z nich zahrnuje analysu biologicky významných jevů, pro jejichž chápání je fysikálně-chemický přístup rozhodující. Řadíme sem celý soubor problémů spojených s bioenergetikou, nekovalentními interakcemi, strukturou vody, kinetickou analysou biologických procesů a ději na membránách. Druhým okruhem je využití fysikálních metod v biologii, podrobněji jsou vysvětleny principy a aplikace spektrofotometrie, fluorimetrie, kalorimetrie, cirkulárního dichroismu, rentgenové krystalografie, nukleární magnetické resonance, radiometrie a výpočetních metod, používaných při určování prostorové struktury biomakromolekul.
Keywords: Biophysical Phenomena; biofyzikální jevy; biochemie; Chemistry, Physical; fyzikální chemie