Dějiny Akademie věd ČR v obrazech - Franc, Martin; Mádlová, Vlasta (Academia, 2013)
Kniha prostřednictvím dobových dokumentů a fotografií detailně mapuje institucionální vývoj české vědy od 18. století, kdy byla v Olomouci založena Společnost neznámých učenců v zemích rakouských, po vznik Akademie věd ČR po rozpadu Československa v roce 1993 a období dvaceti let rozvoje samostatné české vědy po sametové revoluci. Tento proces je zasazen do širších společenských souvislostí, které ovlivnily vývoj vědeckých institucí i postavení vědců v nich.
Keywords: společnosti vědecké; akademie a ústavy; History, 19th Century; dějiny 19. století; Česká republika; History, 18th Century; History, 21st Century; dějiny 18. století; Academies and Institutes; Science; dějiny 21. století; Czech Republic; humanitní vědy a umění; Societies, Scientific; History, 20th Century; věda; dějiny 20. století; věda a výzkum