Spánek, sen a dítě - Thirion, Marie; Challamel, Marie-Josèphe (Argo, 2013)
Některé děti se naučí bez velké námahy spát dostatečně a v přirozeném rytmu záhy. Ale mnoho unavených rodičů, jejichž děti z různých důvodů - nebo i zdánlivě bezdůvodně - nemohou po dlouhé týdny, měsíce, a někdy i roky spát, potřebuje podat pomocnou ruku. Autorky, obě pediatričky (jedna z nich je zároveň specialistka v oblasti spánku), v této vstřícné a pro mnohé uklidňující knize odpovídají na otázky, které rodiče nespavých dětí často kladou: Jak pomoci dítěti poznat rozdíl mezi nocí a dnem? Je potřeba k dítěti, které se co dvě hodiny budí, pokaždé vstávat? Je nutné s ním zůstat, dokud znovu neusne? Do jakého věku je záhodno dodržovat odpolední spánek? Jak zacházet s večerními strachy a s nočními můrami? Jak se stát součástí psychologické stránky takovýchto rozrušení? Jak uspat dítě, které spát nechce? Kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc a co si myslet o lécích? Jak se dá dospívajícímu dítěti pomoci znovu dobře spát? Jak si poradit s nočním pomočováním? Jak se zachovat v případě náměsíčnosti?
Keywords: dětská psychologie; periodicita; Child; psychologie, klinická psychologie; spánek; pediatrie; dítě; Periodicity; Sleep Disorders, Circadian Rhythm; poruchy cirkadiánního rytmu (spánek); Psychology, Child; Sleep