Sapiens : od zvířete k božskému jedinci - Harari, Yuval N (Leda, 2013)
Kniha sleduje z dlouhodobé perspektivy revoluční zvraty na cestě lidského rodu od vzniku Homo sapiens až po současnost. Dramatický je příběh bezvýznamného lidoopa, který před dvěma miliony let někde v koutě Afriky získal vědomí, vyvraždil své přírodní bratrance a ovládl celou planetu. Základní životní parametry člověka jsou určeny biologicky, ale poskytují úžasný prostor. Ne biologie, ale kultura (kolektivní víra) je klíčem k pochopení dramatického rozvoje lidstva. Jen ona umožňuje spolupráci velkého počtu lidí, kteří se navzájem neznají.
Keywords: kulturní antropologie; Biological Evolution; Environment; antropologie; životní prostředí; antropologie fyzická; biologická evoluce; Anthropology, Cultural; biologie; Anthropology, Physical