První psychická pomoc ve zdravotnictví - Humpl, Lukáš; Prokop, Jiří; Tobiášová, Alena (Národní centrum ošetřovatelství o nelékařských zdravotnických oborů, 2013)
Publikace je učební oporou stejnojmenného vzdělávácího kurzu,který připravuje zdravotníky k tomu aby byli schopni poskytovat první psychickou pomoc. Práce ve zdravotnictví znamená kontakt s nemocemi,ztrátami, někdy i lidským neštěstím či smrtí. Tyto situace doprovází smutek, truchlení, bezradnost, stavy akutní stresové reakce a jiné průvodní jevy. Bývají přítomny nejen u samotných pacientů, například při sdělení závažné diagnózy, ale také u jejích blízkých.
Keywords: zdravotničtí pracovníci; Suicide; zdravotnická komunikace; veřejné zdravotnictví; Health Communication; Ethics, Professional; psychický stres; Crisis Intervention; zákonodárství ošetřovatelské; Hotlines; profesionální etika; sebevražda; horké linky; psychologie, klinická psychologie; Legislation, Nursing; smrt; studium ošetřovatelství; Health Workforce; krizová intervence; Death; Stress, Psychological; Education, Nursing