Z historie evropské knihy : po stopách knih, knihtisku a knihoven - Kneidl, Pravoslav; Brunclík, Pavel (Svoboda, 1989)
Také rádi navštěvujete staré knihovny, kde v obstarožních vyřezávaných stojanech odpočívají na policích neméně letité knihy? Čtenáře upoutají nejen vůní starého pergamenu nebo papíru, ale především svou výpravností a obsahem. Dovedné ruce mistrů písařů ve starověkých skriptoriích klášterů kaligrafickým písmem zaznamenávaly mnohé biblické dějiny, dějinné události a přírodovědná pojednání. Starověcí iluminátoři doplňovali a zdobili stránky foliantů a knih kresbami a ornamenty s použitím zářivých barev, jež si svou výraznou jiskřivost zachovaly až do dnešních dnů. V nesčetných knihovnách se nám dochovaly i unikátní práce knihvazačů, kteří dokázali umně skloubit vnější podobu vazby s literárním dílem a výrazně tak završit celou úpravu knihy. Chcete se přesvědčit, jaké nezměrné bohatství je uloženo v nejvýznamnějších depozitářích knihoven? Otevřete tuto knihu....
Členská knižnice ; prémie 1989
Keywords: knihovnictví, informační věda a muzeologie; Europe; Evropa; Libraries; knihovny; Books; knihy