Jak jsme zkonstruovali svou vlastní mysl - Peregrin, Jaroslav (Dokořán, 2014)
Jak jsme zkonstruovali svou vlastní mysl - Jaroslav Peregrin. Málokdo pochybuje, že člověk nemá jen tělo, ale také mysl. Co to však ta mysl je? Je to nějaký vnitřní prostor, kde se prohánějí myšlenky, pocity a přání, jak to intuitivně vnímáme? Nebo je to spíše jenom činnost mozku, jak nám říkají vědci? Kniha se snaží vyložit pojem mysli tak, aby na jedné straně nebyl ničím esoterickým a pro vědu nestravitelným, ale aby zároveň ospravedlnil intuitivní představy, které o mysli běžně máme. Mysl, tak jak ji dnes vnímáme, je podle autora jistý společenský konstrukt, který se však v rámci historického vývoje propracoval do pozice skutečné reality.
Keywords: Thinking; behaviorální vědy; Emotions; myšlení; Behavioral Sciences; humanitní vědy a umění; emoce; kognice; mytologie; sebezhodnocení (psychologie); Mythology; filozofie; Cognition; Self-Assessment; Philosophy