Jídlo v životě dítěte a adolescenta : teorie, výzkum, praxe - Fraňková, Slávka; Pařízková, Jana; Malichová, Eva (Karolinum, 2013)
Jídelní chování dítěte se vyvíjí v závislosti na genetice, senzorických podnětech, motorických dovednostech a sociálních interakcích. Od časného věku se formují postoje k jídlu, individuální preference a averze. Jídlo je součástí osobnosti dítěte, prožívání vztahů k vnějšímu světu, pohledu na vlastní schopnosti. Pro vývoj jídelního chování jsou důležité vlivy rodiny a sociálního prostředí. Poruchy jídelního chování mohou vznikat od raného věku. Podíl na nich mají nutriční zvyklosti v rodině či negativní vlivy společnosti. K závažným poruchám vede spontánní redukce příjmu potravy i nadměrný příjem jídla přesahující fyziologické potřeby organismu a ústící v obezitu. Osobnost dítěte je narušena i nevhodnými postoji vrstevníků. K obezitě přispívá snížená pohybová aktivita. Terapie i prevence poruch jídelního chování vyžaduje spolupráci rodiny, pozitivní motivaci dítěte, vytváření nových forem chování, zájmů, postojů ke společnosti, životu, sobě samému.
Keywords: obezita dětí a dospívajících; pediatrie; dítě; Child Development; nutriční poruchy u dětí; Life Style; vývoj dítěte; životní styl; Adolescent; stravovací zvyklosti; nutriční hodnota; fyziologie výživy mladistvých; preventivní medicína; Nutritive Value; Child Nutritional Physiological Phenomena; vnitřní lékařství; Feeding and Eating Disorders of Childhood; Feeding Behavior; biopotraviny; nutriční terapie, dietoterapie a výživa; Adolescent Nutritional Physiological Phenomena; Child; Food, Organic; poruchy příjmu potravy v dětství; fyziologie výživy dětí; mladiství; Pediatric Obesity; Child Nutrition Disorders