Nový občanský zákoník s aktualizovanou důvodovou zprávou a rejstříkem - Eliáš, Karel (Sagit, 2012)
Nový občanský zákoník byl do Poslanecké sněmovny předložen s podrobnou důvodovou zprávou. Tato důvodová zpráva je sama o sobě cenným průvodcem občanským zákoníkem. Zdůvodňuje přístupy k filosofii zákoníku jako celku, přístupy a řešení jednotlivých konkrétních institutů a je prvním komentářem jeho jednotlivých ustanovení. Protože v průběhu projednávání došlo k řadě změn a k některým posunům v přístupu, zpracoval prof. K. Eliáš v březnu 2012 aktualizovanou důvodovou zprávu, která odpovídá schválenému textu zákoníku. Veřejnost tak má k dispozici text důvodové zprávy upřesněný a autorizovaný hlavním zpracovatelem nového kodexu. Na závěr publikace je zařazen podrobný věcný rejstřík.
Keywords: lidská práva; občanská práva; právo, zákonodárství; Česká republika; Housing; Family; Civil Rights; podnikání; Entrepreneurship; smlouvy; zákonodárství jako téma; rodina; bydlení; Legislation as Topic; Czech Republic; právní vědy; Contracts; Jurisprudence