Historky : na koho se nezapomíná - Moserová, Jaroslava (Olympia, 2003)
Povídky, črty, vyprávěnky vzpomínkového charakteru v podání člověka, který má za sebou zajímavý lidský osud i profese. Lékařka, překladatelka, nyní senátorka ve své knize vzpomíná na Janu Brejchovou a Terezu Brodskou, na akademiky Buriana a Wichterleho, na Miloše Formana, Josefa Jíru, Evalda Schorma a Jiřího Šlitra, na Dicka Francise a další, k jejichž jménům není třeba nic dodávat. A vypráví také o lidech širší veřejnosti neznámých, o své rodině, o pacientech z oddělení popálenin, nezapomíná ani na kamarády z lyží a ze skal a na své kolegy z práce a přátele z Ameriky. Ve všech objevila nevšednost a neobyčejnost. Jaroslava Moserová-Davidová se totiž umí dívat (a viděné i nakreslit).
Keywords: Physicians, Women; Biographies as Topic; lékařky; Translations; humanitní vědy a umění; veřejná politika; dějiny 20. století; Famous Persons; překlady; biografie jako téma; významné osobnosti; History, 20th Century; Public Policy