Právo pro zdravotnické pracovníky - Prudil, Lukáš (Linde, 2014)
Publikace si klade za cíl seznámit zdravotníky se základy zdravotnického práva, s jejich právy a povinnostmi při výkonu povolání. Důraz je kladen na odpovědnostní vztahy, a to v rovině odpovědnosti občanskoprávní, pracovněprávní a trestněprávní. Zdravotnicko-právní problematika je značně obsáhlá, autor proto vychází ze své dlouholeté praxe advokáta a zaměřuje se na ta témata, která zdravotníky nejvíce zajímají a s nimiž mají nejvíce problémů. Text je psán srozumitelným a čtivým jazykem, odborný výklad je doplňován příklady z praxe a platnými judikáty. Kniha tak poskytuje určitý návod, jak reagovat na situace, s nimiž se zdravotníci ve své práci běžně setkávají. Při přípravě publikace vycházel autor z právního stavu a z předpisů účinných k 30. září 2013 s výjimkou nového občanského zákoníku, který má nabýt účinnosti 1. ledna 2014. S ohledem na současnou politickou situaci není jasné, zda části, které vycházejí z právní úpravy dané novým občanským zákoníkem, budou využitelné od 1. ledna 2014, proto tam, kde to bylo možné, je zmíněn také aktuální právní stav. Publikace je určena pro zdravotníky všech kategorií, tedy lékaře i nelékařské zdravotnické pracovníky. Užitečná bude jistě i pro studenty středních a vyšších zdravotnických škol a vysokých škol, na kterých je vyučováno zdravotnické právo.
Keywords: trestní zákon; veřejné zdravotnictví; Medical Device Legislation; právní vědy; Legislation, Hospital; Criminal Law; právo, zákonodárství; zákonodárství ošetřovatelské; Patient Rights; Legislation, Medical; právní odpovědnost; zákonodárství lékařské; smlouvy; Legislation, Nursing; práva pacientů; Liability, Legal; Contracts; Jurisprudence; zákonodárství nemocniční; legislativa o zdravotnickém vybavení