Veřejné zakázky a efektivnost - Pavel, Jan (Ekopress, 2013)
V České republice je debata o veřejných zakázkách významně poznamenána jejich spojováním s korupčním jednáním. Výsledkem je celá řada zjednodušujících soudů a rychlých návrhů na řešení, které však nejsou podloženy konkrétními analýzami. Praxe zadávání veřejných zakázek je dále značně deformována přílišným důrazem na právní formalismus, což vede k prodlužování zadávacích procesů a zejména ke ztrátě základní funkce tohoto institutu, kterým je z mého pohledu zvyšování ekonomické efektivnosti. Kniha je rozdělena do čtyř základních celků. V první části je analyzován vztah institutu veřejné zakázky a ekonomické efektivnosti, přičemž důraz je kladen na implikace vyplývající z poznatků ekonomie transakčních nákladů.
Keywords: veřejný sektor; Economics; podnikání; obchod; ekonomie, ekonomika, ekonomika zdravotnictví; Česká republika; Public Sector; Commerce; ekonomika; Entrepreneurship; Czech Republic