Děláme si to doma sami : domácí kosmetika, drogerie a lékárna - Thomas, Alena (Jota, 2014)
Doma se dá vyrobit téměř všechno, od luxusní pěsticí kosmetiky přes léčivé extrakty k prevenci běžných neduhů až po čisticí prostředky pro domácnost, které překvapí svým jednoduchým složením a zároveň nekompromisním účinkem. Umět si něco vyrobit sám, a nebýt tak odkázán na regály supermarketů, je povznášející pocit. Nemuset luštit drobné písmo, za kterým se na etiketách často skrývá výbava průměrné chemické laboratoře (nehledě na to, že jen málokdo z nás tuší, k čemu je většina těch sulfátů a parabenů v našem denním krému dobrá), je úlevné, nejen pro duši, ale i pro pleť. A vědět, že tím vším něco děláme nejen pro sebe, ale třeba i pro životní prostředí, jež nezatěžujeme stále novými umělohmotnými obaly, které končí v popelnicích, a při tom navíc ještě ušetříme, je prostě příjemná přidaná hodnota. Trend biopotravin nás naučil, že se stále častěji zajímáme o to, co za nechtěná aditiva do sebe s běžným jídlem dostáváme. Že je ale kupovaná kosmetika chemickým koktejlem, který bez zaváhání nanášíme na celé tělo nejen sobě, ale i dětem, to už naší pozornosti často uniká. Vědět, k čemu slouží například sodium lauryl sulfate a sodium laureth sulfate, přesahuje znalosti malého chemika. Ale skutečnost, že mohou způsobovat podráždění pokožky a zhoršení kožních problémů, doslova na vlastní kůži zakusilo už mnoho lidí. Biokosmetika se dá samozřejmě koupit, jako skoro všechno, ale stejně jako je vaše vlastní mrkev ze zahrádky lepší a rozhodně levnější než ta bio z chladicího boxu, tak i domácí pleťová voda bez jediného zbytečného přídavku připravená doslova za pět minut vykoná lepší službu, a to za zlomek pořizovací ceny dostupných značkových bioproduktů.
Populárně naučná
Keywords: léčivé rostliny; Pharmaceutical Preparations; Complementary Therapies; Plant Preparations; estetická medicína; rostlinné přípravky; Plants, Medicinal; komplementární terapie; Cosmetics; léčivé přípravky; Plant Oils; oleje rostlin; kosmetické přípravky