Ženy z bloku 10 : lékařské pokusy v Osvětimi - Lang, Hans-Joachim (Ikar, 2014)
V mužské části osvětimského koncentračního lágru nechalo vedení SS na jaře 1943 oddělit dvoupodlažní budovu kasáren, blok 10, od ostatního táborového území. Prováděly se tam lékařské pokusy na zhruba 800 židovských ženách. Dva doktoři na nich zkoušeli metody sterilizace, jíní je podrobovali dalším experimentům. Autor líčí, co se s těmi ženami dělo, jak zvládaly úkoly všedního dne a s jakými následky se přeživší vězeňkyně – bylo jich kolem 300 – musely po válce vyrovnávat.
Keywords: 2. světová válka; lékařství; ženy; Women; Concentration Camps; koncentrační tábory; humanitní vědy a umění; World War II; Therapeutic Human Experimentation; terapeutické experimenty na lidech