Mor 1480-1730 : epidemie v lékařských traktátech raného novověku - Černý, Karel (Karolinum, 2014)
Tato publikace se zabývá postupnými proměnami názorů na mor mezi lékaři raného novověku v několika oblastech. Předně se věnuje vývoji dobové lékařské literatury, zkoumá vliv modernity či naopak tradice a způsob, jímž spolu různí autoři vedli učené spory. V následující části na základě výběru pramenů z řady oblastí Evropy sleduje hlavní teorie o původu moru včetně představ o zkažení vzduchu, názorů na nakažlivost nemoci či nauky o moru přenášeném lidskými smysly. Dále popisuje, co doporučovali renesanční a barokní lékaři svým klientům, kteří se chtěli chránit před nákazou. Šlo o široké spektrum preventivních opatření počínaje karanténou či útěkem z nakažené oblasti přes dodržování vhodné diety až po užívání různých druhů amuletů. Poslední část knihy popisuje raně novověkou léčbu morem nakažených pacientů, a to jak podáváním léků či tzv. „chirurgickými“ metodami (pouštěním krve či otvíráním morových bubonů).
Keywords: infekční lékařství; dějiny lékařství; Plague; History of Medicine; mor; Evropa; History, Early Modern 1451-1600; epidemiologie; dějiny raného novověku 1451-1600; dějiny 18. století; dějiny 17. století; History, 18th Century; Epidemiology; History, 17th Century; Europe