Svět malé January : pád malého děvčátka do propasti šílenství a boj jejího otce za její záchranu - Schofield, Michael (Triton, 2014)
Svět malé January je strhující, podmanivý a bolestný příběh o tom, jak se otec snaží pomoci své malé dceři najít místo v tomto světě navzdory její vážné duševní nemoci. Michael Schofield nás nechává nahlédnout do mysli dítěte, jež žije po většinu svého života v jiném světě se svými ,kamarády´, kteří existují jen v jeho hlavě. Janiin otec nás s sebou bere na cestu, která začíná jeho přesvědčením, že Jani je jen nedoceněný génius, a pokračuje přes pochopení, že něco skutečně není v pořádku, až po konečnou diagnózu schizofrenie. Michael a jeho žena se ale nevzdávají. Jejich oddanost a vytrvalost mohou být inspirací pro všechny. Janiin příběh velice ocení především rodiny s dětmi, jež trpí nějakou duševní chorobou - a vlastně všechny rodiny, které mají s dětmi jakékoli problémy. Kniha končí celkem optimisticky - Jani je lépe, ale my cítíme, že její boj nikdy neskončí.\"
Keywords: Autobiographies as Topic; schizofrenie (psychologie); Schizophrenic Psychology; humanitní vědy a umění; Literature; Parent-Child Relations; autobiografie jako téma; Children with Disabilities; postižené děti; literatura; Persons with Psychiatric Disorders; vztahy mezi rodiči a dětmi; duševně nemocní; neurologie