Teoretická východiska praxe pomáhajících profesí - Burda, František (Oftis, 2014)
V současné době existuje v moderní západní společnosti tolik rozmanitých způsobu poskytování sociální a zdravotní péče, jako tomu nebylo snad nikdy v minulosti. Zdá se, že zvláště v některých zemích dosáhla rozmanitost a velkorysost všeobecné zdravotní a sociální péče svého pomyslného vrcholu. Postupný rozpad sociálního pečovatelského státu, jehož jsme dnes svědky, však do středu naší pozornosti staví celou řadu závažných otázek týkajících se zdrojů péče a pomoci. Pozornost této publikace je zaměřena především na fenomén služby související s charitativním přístupem k člověku, který nevnímáme pouze jako strukturální socioekonomický jev, nýbrž také jako součást antropologické konstituce lidské existence.
Keywords: teologie; sociologie; humanitní vědy a umění; sociální péče; pomáhající chování; Religion; kulturní antropologie; Beneficence; náboženství; sociální práce; Social Work; Helping Behavior; Theology; Social Welfare; dobročinnost; Anthropology, Cultural