Toxikologie : interakce škodlivých látek s živými organismy, jejich mechanismy, projevy a důsledky - Linhart, Igor (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2014)
Kniha se zabývá převážně chemickou stránkou mnohavrstevné problematiky interakcí škodlivých látek s živými organismy. V centru pozornosti stojí biotransformace cizorodých látek a interakce jejich reaktivních metabolitů s biologicky důležitými molekulárními cíli, jako jsou proteiny a DNA. Tyto chemické přeměny látek vstupujících do živého organismu jsou zasazeny do širšího kontextu obecné toxikologie a doplněny o vybrané kapitoly ze speciální toxikologie tak, aby poskytly čtenářům pokud možno ucelený pohled na toxikologii jako bytostně interdisciplinární obor. Kapitola nově zařazená do druhého vydání pojednává o toxicitě některých běžných chemických činidel a rozpouštědel a o rizicích pro zdraví a životní prostředí, se kterými je či může být práce v chemických laboratořích spojena. Kniha je určena pokročilejším studentům chemických, biochemických a farmaceutických oborů, ale i odborné veřejnosti, pracovníkům v oblasti toxikologického i farmakologického výzkumu či chemické bezpečnosti.
Keywords: chemie, klinická chemie; Biotransformation; Pharmacogenetics; Chemical Actions and Uses; vystavení vlivu životního prostředí; Toxicogenetics; farmakogenetika; chemické látky - účinky a užití; Xenobiotics; látky znečišťující životní prostředí; Poisons; Environmental Pollutants; farmacie a farmakologie; toxikogenetika; toxikologie; xenobiotika; Environmental Exposure; biotransformace; jedy; biomedicínské inženýrství