Plicní chirurgie v instruktivních kazuistikách - Hytych, Vladislav; Tašková, Alice; Koziar Vašáková, Martina (Maxdorf, 2014)
Kniha našeho předního hrudního chirurga je velmi názorným a praktickým průvodcem jak pro chirurgy, kteří se v tomto oboru chtějí specializovat, tak pro ty, kdo jsou nuceni tyto výkony z jakýchkoli důvodů provést na jiných chirurgických pracovištích. Jednotlivé klinické kazuistiky pokrývají celou problematiku plicní chirurgie, od nádorových onemocnění přes specifické a nespecifické záněty a ostatní nenádorová onemocnění až po plicní traumatologii. Hlavní část knihy tvoří popis jednotlivých případů se stručným schématem diagnostického postupu, diferenciální diagnostikou a technikou operace. Vlastní popis je doplněn množstvím komentovaných RTG a CT vyšetření, která umožní orientaci čtenáře a pochopení základních kroků diagnostiky a léčby. Kazuistiky jsou dále doplněny galeriemi CT a PET CT rekonstrukcí a komentovanými záběry z operací. Kniha Plicní chirurgie v instruktivních kazuistikách je určena chirurgům, traumatologům, pneumologům, začínajícím hrudním chirurgům i postgraduálním studentům. Nejde přitom o monografii pro úzký okruh čtenářů, ale o praktickou příručku pro každodenní použití. Kniha navazuje na úspěšnou publikaci téhož autora Minimum z plicní chirurgie – krok za krokem, kterou vydalo nakladatelství Maxdorf v roce 2013.
Jessenius
Keywords: chirurgie plic; chirurgie; Pulmonary Surgical Procedures; pneumologie a ftizeologie