Příručka psychoterapeutických technik pro práci s dětmi a rodinou - Caby, Filip; Caby, Andrea (Portál, 2014)
Autoři, kteří se pohybují zejména v oblasti práce s dětmi a dospívajícími, uvádějí 43 různých intervencí, rozdělených podle toho, zda jsou obecně použitelné, nebo mají specifičtější zaměření; zda jsou k nim třeba pomůcky; zda je lze provádět v terapeutické místnosti, nebo i doma. Intervence se zaměřují na řešení a na hledání úspěchů, schopností, zdrojů, dobrých nápadů a výjimek z problému či chvílí bez jejich výskytu. U každé intervence je uvedena následující struktura: základní myšlenka; popis metody; konkrétní tipy pro užití; indikace; kontraindikace; vhodné pro (rodinu, jednotlivce, skupinu, pár). V následující části autoři představují výčet různých indikací typu agrese, autismus, poruchy příjmu potravy, úzkost či školní problémy a ke každé z nich uvádějí, které z intervencí lze uplatnit při jejich léčbě. Publikace je doplněna nápady, co dělat, pokud se terapeut dostane do určitých typických „neřešitelných“ situací. Kniha, která se svojí přehledností a systematičností podobá slovníku, v Německu zaznamenala velký zájem.
Keywords: Family Therapy; Parent-Child Relations; psychoterapie; Family Relations; Psychotherapeutic Processes; rodinné vztahy; Psychotherapy; psychoterapeutické procesy; rodinná terapie; vztahy mezi rodiči a dětmi