Kvalita života a sociální determinanty zdraví u Romů v České a Slovenské republice - Davidová, Eva (Triton, 2010)
Monografie je výstupem z projektu GAČR č. 403/07/0336 s názvem Kvalita života, střední a zdravá délka života z aspektu determinant zdraví u romského obyvatelstva v České a Slovenské republice (hl. řešitelka PhDr. Eva Davidová, CSc.). První popisuje vývojové souvislosti romského obyvatelstva v České a Slovenské republice, především ve vztahu k rodině, resp. postavení jejích jednotlivých členů. Další kapitola je věnována zdraví a zdravotnímu stavu Romů, zvláště pak s ohledem na sociální podmínky (resp. sociální problémy), ve kterých Romové žijí. Stěžejní je kapitola, která rozebírá jednotlivé sociální determinanty zdraví u sledovaného výzkumného souboru vícegeneračních romských rodin v České a Slovenské republice. S ohledem na kvalitativní strategii sběru dat jsou jednotlivé podkapitoly doplněny o ilustrativní kazuistiky, stejně jako o případové studie vlivu prostředí ve vybraných lokalitách.
Keywords: zdraví - znalosti, postoje, praxe; Minority Health; Roma; Česká republika; kvalita života; Slovakia; veřejné zdravotnictví; Slovenská republika; zdraví menšin; sociologie; Romové; Czech Republic; Quality of Life; sociální problémy; Health Knowledge, Attitudes, Practice; Social Problems