Diagnostický význam amplifikace genů hTERC a MYCC při vzniku a vývoji cervikálních intraepiteliálních dysplázií a karcinomu děložního hrdla - Kuglík, Petr; Mouková, Lucie (Iga MZ ČR, 2014)
1. U cervikálních prekancerózních lézí a karcinomu děložního hrdla byly opakovaně zjištěny specifické genetické abnormality (amplifikace genů hTERC, MYCC), které lze považovat za důležité genetické markery predikující maligní transformaci a progresi onemocnění. 2. V projeku budou vyšetřeny tyto chromozomové abnormality u souboru pacientek z MOÚ v Brně s histologicky potvrzenými prekancerózními "high grade" lézemi pomocí techniky FISH. 3. Výsledky by měly sloužit jako pomocný nástroj ke zjištění, které vzorky obsahují vysoce rizikovou infekci HPV a chromozomové aberace spojené s potenciálem progrese a rakovinného bujení. 4. Pomocí techniky array-CGH budou vyšetřeny vzorky karcinomu děložního hrdla. Cílem je zjištování nových a upřesnění stávajících oblastí amplifikací a delecí genů souvisejících se vznikem tohoto onemocnění.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: dysplazie děložního hrdla; geny myc; progrese nemoci; biologie; srovnávací genomová hybridizace; Uterine Cervical Dysplasia; Uterine Cervical Neoplasms; nádory děložního čípku; onkologie; Disease Progression; Precancerous Conditions; prekancerózy; Gene Amplification; amplifikace genu; Comparative Genomic Hybridization; gynekologie a porodnictví; Genes, myc; cytogenetické vyšetření; Early Detection of Cancer; Cytogenetic Analysis; časná detekce nádoru