Neuralgie trigeminu v experimentálním MR zobrazení : vlivy léčebných modalit na atrofii trojklaného nervu - Urgošík, Dušan; Hořínek, Daniel; Klener, Jan; Keller, Jiří; Vrána, Jiří; Belšan, Tomáš (Iga MZ ČR, 2014)
Studie ?Neuralgie trigeminu v experimentálním MR zobrazení: vlivy léčebných modalit na atrofii trojklaného nervu? je koncipována jako prospektivní a slepá. Chceme ověřit hypotézu, že na straně symptomatického neurovaskulárního konfliktu dochází k atrofiitrojklaného nervu. K ověření hypotézy použijeme MR volumetrii. Dále chceme ověřit, jaký mají vliv různé léčebné modality na vznik a vývoj této atrofie s odstupem od neurochirurgického výkonu (mikrovaskulární dekomprese nebo ozáření Leksellovým gamanožem). Chceme ověřit, zda případné patologické změny trojklaného nervu u symptomatického neurovaskulárního konfliktu lze zobrazit pomocí difuzního tenzorového zobrazení (DTI). Do studie budou zařazeni pacienti před neurochirurgickým výkonem, pacienti po výkonu a dále zdraví dobrovolníci. Prioritou předkládaného projektu je zavedení neinvazivní MR diagnostiky symptomatického neurovaskulárního konfliktu, která může vést ke zpřesnění indikací neurochirurgického výkonu u pacientů s esenciálníneuralgií trigeminu
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Trigeminal Neuralgia; syndrom horní hrudní apertury; Cone-Beam Computed Tomography; Atrophy; Radiosurgery; Microvascular Decompression Surgery; Diffusion Tensor Imaging; neurologie; neuralgie trigeminu; počítačová tomografie s kuželovým svazkem; mikrovaskulární dekomprese (chirurgie); Thoracic Outlet Syndrome; zobrazování difuzních tenzorů; magnetická rezonanční tomografie; atrofie; radiochirurgie; Magnetic Resonance Imaging