Studium vhodnosti použití v ČR meningokokových vakcín vyrobených metodami reverzní vakcinologie - Křížová, Pavla; Kozáková, Jana; Musílek, Martin (Iga MZ ČR, 2014)
V projektu bude studováno, zda nové meningokokové vakcíny vyrobené ve světě metodami reverzní vakcinologie jsou vhodné k použití v České republice k prevenci invazivního meningokokového onemocnění způsobeného séroskupinou B, k prevenci "non-B" invazivního meningokokového onemocnění a zda budou vyvolávat kolektivní imunitu i u nevakcinované části populace. Metodami molekulární biologie budou studovány geny GNA (Genome-derived Neisserial Antigens) Neisseria meningitidis: GNA1870, GNA1994, GNA1030, GNA2091a GNA2132. Kromě studia GNA bude prováděna molekulární charakterizace N. meningitidis (MLST, sekvenace PorA, FetA a PenA). Zjištěné molekulární charakterizace meningokoků budou hlášeny do mezinárodních databází. Výsledky projektu budou podkladem k rozhodnutí o vhodnosti nových meningokokových vakcín pro Českou republiku a k aktualizaci antimeningokokové vakcinační strategie předkládané MZ ČR.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: polymerázová řetězová reakce s reverzní transkripcí; Meningococcal Infections; Czech Republic; Neisseria meningitidis séroskupiny B; Health Policy; infekční lékařství; Meningococcal Vaccines; databáze genetické; Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction; Databases, Genetic; zdravotní politika; Molecular Biology; meningokokové vakcíny; biologie; meningokokové infekce; Česká republika; molekulární biologie; Neisseria meningitidis, Serogroup B