Komplexní analýza intrakraniálního EEG záznamu a identifikace epileptogenní zóny u pacientů s nelezionální farmakorezistentní epilepsií - Marusič, Petr; Kršek, Pavel; Čmejla, Roman; Šmíd, Radislav; Ježdík, Petr; Janča, Radek; Havel, Tomáš; Balach, Jiří; Komárek, Vladimír; Jahodová, Alena; Jiruška, Přemysl (Iga MZ ČR, 2014)
Pro přesné určení epileptogenní zóny je předoperačně u většiny pacientů s nelezionální farmakorezistentní epilepsií indikováno invazivní vyšetření intrakraniálními elektrodami. Vyhodnocení se provádí na základě vizuální analýzy, která je subjektivní a nedokáže postihnout v množství snímaných kanálů všechny významné elektrografické změny. Počítačové zpracování signálu umožňuje pomocí vhodně zvolené sestavy detektorů objektivně posoudit charakteristiky jednotlivých iktálních i interiktálních znaků ? zónazačátku záchvatu, interiktální výboje, vysokofrekvenční aktivita. Hlavním cílem projektu je vytvoření diagnostického protokolu pro vyhodnocení intrakraniálního záznamu a algoritmu pro jeho počítačové zpracování. Předpokládáme, že použitím kombinace znakův podobě váženého skóre dosáhneme přesnějšího vymezení epileptogenní zóny. Tento nový postup ve svém důsledku zvýší šance na pooperační vymizení záchvatů, sníží morbiditu a zlepší kvalitu života u významné skupiny pacientů s refrakterní epilepsií.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: výsledek terapie; neurochirurgie; Drug Resistance; neurochirurgické výkony; záchvaty; Intracranial Pressure; Electroencephalography; kvalita života; Quality of Life; magnetická rezonanční tomografie; elektroencefalografie; intrakraniální tlak; Seizures; léková rezistence; počítačové zpracování signálu; epilepsie parciální; Treatment Outcome; Epilepsies, Partial; Neurosurgical Procedures; Signal Processing, Computer-Assisted; neurologie; Magnetic Resonance Imaging