Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví - Müllerová, Dana; Aujezdská, Anna (Karolinum, 2014)
Učebnice Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví má primárně sloužit studentům všeobecného lékařství jako zdroj základních informací o problematice spojené s hygienou a prevencí. Autoři ve čtrnácti kapitolách věnují pozornost např. organizační struktuře a současnému stavu orgánů veřejného zdraví, definují, co je zdraví a popisují, jaké faktory zdraví člověka ovlivňují, věnují se výživě populace, nutričnímu složení stravy, výživové politice státu a bezpečnosti potravin, problematice kouření a nadměrné konzumace alkoholu, fyzické aktivitě jako základnímu faktoru životního stylu. V učebnici čtenář najde také kapitolu pojednávající o prevenci onemocnění hromadného výskytu, o hygieně mladistvých či o problematice oxidačního stresu. V textu naleznou užitečné informace nejen studenti lékařství, ale i pracovníci v odvětví hygieny.
Učební texty Univerzity Karlovy v Praze
Keywords: Life Style; Preventive Medicine; životní styl; environmentální zdraví; Public Health; hygiena; veřejné zdravotnictví; Nutritional Sciences; zdravotní stav; Health Status; nutriční vědy; Environmental Health; epidemiologické monitorování; preventivní lékařství; preventivní medicína; Epidemiological Monitoring