Fakoemulzifikace - Pašta, Jiří; Mašek, Petr (Mladá fronta, 2015)
První komplexně pojatá publikace u nás podává podrobný přehled o metodě, kterou je v ČR ročně operováno až 100 000 pacientů. Autorský tým našich i zahraničních specialistů se v ní detailně věnuje jednotlivým aspektům tohoto operačního postupu. V úvodu knihy je nastíněn poměrně komplikovaný vývoj fakoemulzifikace, následně je popsána anatomie a funkce čočky pro lepší porozumění operačním postupům. Kapitola o základních dělicích technikách provází jemnými variantami dělení a odstraňování jádra čočky až po bimanuální postupy. Samostatná kapitola se podrobně věnuje přípravě pacienta na operaci, incizi, viskomateriálům, kapsulorexi a hydrodisekci. V dalších kapitolách nalezne čtenář návod, jak postupovat při složitých operačních situacích, neboť zdaleka ne všichni pacienti přicházejí k operaci „pouze“ se zakalenou čočkou, jak efektivně operovat s cílem co nejlepšího výsledku operace a rovněž informace o u nás používaných přístrojích. Závěrečné kapitoly knihy jsou věnovány variacím fakoemulzifikace (metodě Aqualase a laserové operaci) a nástinu dalších možností vývoje operace šedého zákalu.
Keywords: předoperační péče; Preoperative Care; Capsule Opacification; Postoperative Complications; zkalení zadního pouzdra čočky; oftalmologie; laserová terapie; pooperační komplikace; Phacoemulsification; Laser Therapy; fakoemulzifikace