Gerontologie : současné otázky z pohledu biomedicínských a společenských věd - Georgi, Hana; Höschl, Cyril; Vidovićová, Lucie (Karolinum, 2014)
Monografie předkládá komplexní obraz současné gerontologie. Obsahem publikace jsou ukázky vybraných gerontologických přístupů a otázek aktuálních v České republice. Mnohé kapitoly jsou podloženy vlastním bádáním autorů, kniha tak přenáší poznatky získané výzkumem do praxe a teorie oboru bez velké prodlevy. Autoři nově reflektují tradiční témata a doplňují je o nové oblasti zájmu, jako je například environmentální gerontologie, kineziologie, výpočetní technika, uzpůsobení moderních technologií potřebám seniorů, neuropsychologická diagnostika. Publikace umožňuje vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými disciplínami oboru, poskytuje prostor pro osvětlení specifického pohledu jednotlivých subdisciplín na společné téma a zprostředkovává vysvětlení komplexních fenoménů vázaných na stárnutí člověka v současné společnosti. Kniha přivádí studenta i zájemce z řad odborné veřejnosti k různým podoborům gerontologie a pomáhá získat přehled o jejich dynamickém rozvoji v oblasti výzkumu i praxe
Keywords: Neurodegenerative Diseases; stárnutí; komplexní zdravotní péče; koordinovaný terapeutický postup; Comprehensive Health Care; neurodegenerativní nemoci; Intergenerational Relations; Aging; Dementia; Case Management; vztahy mezi generacemi; demence; geriatrie