Čas zdravého ducha v zdravém těle : kapitoly z kulturních dějin přelomu 19. a 20. století - Blümlová, Dagmar; Kubát, Petr (Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2009)
Kolektivní monografie mapující tematické okruhy: zdravotnická osvěta, medicína, lázeňství, sport, doprovázená bohatým fotografickým materiálem. Historikové několika generací a z řady akademických pracovišť zde představují odborně i čtenářsky zajímavá témata v širokém kulturněhistorickém spektru - od teoretických a pojmoslovných východisek po konkrétní příklady (prostituce, nemoci a Čsl. legie, medicína a ženy, poslední věci člověka, lázeňští hosté a jejich lékaři, siláci a atleti, počátky lyžařství či rytmiky v Čechách a mnohé další). Anglické résumé.
Jihočeský sborník historický ; suppl. 2
Keywords: lékařství; péče o sebe; History of Medicine; kultura; Culture; dějiny lékařství; Health Knowledge, Attitudes, Practice; dějiny 20. století; rehabilitační a fyzikální medicína; Self Care; Balneology; History, 20th Century; balneologie; zdraví - znalosti, postoje, praxe; dějiny 19. století; History, 19th Century