Kniha pro celiaky : nové poznatky pro nemocné, lékaře a pacienty - Ali, Naheed; Hladová, Olga (Pragma, 2015)
Celiakie, známá také jako glutenová enteropatie, endemická sprue nebo nesnášenlivost lepku, je běžná nemoc, která postihuje trávicí ústrojí člověka. Pacienti s touto diagnózou nepříznivě reagují na potraviny obsahující lepek. Lepek je směs bílkovin, které se nachází v určitých druzích obilnin jako pšenice, žito a ječmen. Vyskytuje se také v potravinách, například v pečivu, těstovinách a sušenkách. Imunitní systém člověka s celiakií považuje jednu látku tvořící lepek, gliadin, za hrozbu a podle toho na ni reaguje negativně. Imunitní systém vyrábí protilátky, aby se této domněle škodlivé látce ubránil.
Keywords: diferenciální diagnóza; klinický obraz nemoci; klinické laboratorní techniky; Disease Attributes; Clinical Laboratory Techniques; Diet, Gluten-Free; komorbidita; Pathological Conditions, Signs and Symptoms; patologické stavy, příznaky a symptomy; Comorbidity; gastrointestinální endoskopie; Diagnosis, Differential; gastroenterologie; Endoscopy, Gastrointestinal; nutriční terapie, dietoterapie a výživa; bezlepková dieta; Celiac Disease; celiakie; alergologie a imunologie