Tělo, duše a jejich spasení, aneb, Kapitoly o moci, nemoci a psychosomatice - Komárek, Stanislav; Stibral, Karel (Academia, 2015)
Spasit duši, jako chtěla středověká církev, nebo spasit tělo, jak doufá současná medicína? Jak je to vlastně s naším vztahem ke smrtelnosti? Jak se historicky vyvíjela koncepce duality duše a těla? Proč má psychosomatické pojetí v medicíně takovou obtíž se prosadit, ač by bylo mnohem levnější než technicistní medicína? Jak se psychosomatické myšlení ve starověku i novověku vlastně vyvíjelo? Co je patologické a co normální? Je nemoc opravdu to, co nechceme, nebo představuje také sociální kapitál, pro nemocné i pro lékaře? Kam se ubírá medicínské péče?
Keywords: Psychology, Social; Social Conditions; psychosomatické lékařství; Psychophysiologic Disorders; lékařství; sociální podmínky; Psychosomatic Medicine; sociální psychologie; psychosomatické poruchy