Delikvence mládeže : trendy a souvislosti - Krulichová, Eva; Podaná, Zuzana; Buriánek, Jiří (Triton, 2015)
Monografie podává přehled výsledků nejnovějšího reprezentativního výzkumu delikvence u žáků 7.–9. tříd základních škol a gymnázií v ČR z roku 2013 a nabízí jejich srovnání s rokem 2007. Podrobně a systematicky analyzuje vliv prakticky všech relevantních individuálních (sebekontrola, osobní morálka) i sociálních faktorů, například rodiny, školy nebo vrstevníků, zvláště pak delikventních kamarádů. Využívá získaných poznatků k ověření některých starších i novějších teorií, které vysvětlují vznik delikventních tendencí a usilují o jejich predikci (P. O. Wikström). Diskutuje také metodologické otázky spojené se získáváním dat a ukazuje možnosti využití pokročilých statistických metod při jejich analýze. Proto může být zajímavá a užitečná nejen pro specialisty v oboru kriminologie, sociologie nebo sociální práce, ale také pro studenty a širší odbornou veřejnost.
Keywords: Personality Disorders; Adolescent; právo, zákonodárství; rizikové faktory; Juvenile Delinquency; rodinné vztahy; Crime Victims; sociální problémy; oběti zločinu; Adolescent Behavior; Social Problems; zločinnost mladistvých; poruchy osobnosti; chování mladistvých; školy; pediatrie; sociologie; Family Relations; Risk Factors; Schools; mladiství